Jonas Gahr Støre, hvordan kan du feie barna i Moria under teppet, som om de var støv?

 

Du har nylig uttalt at du deler fortvilelsen til alle som engasjerer seg for barna i Moria. Hvordan kan du dele fortvilelsen, Jonas, når du konkluderer som du gjør? Du gjør som Europa har gjort siden EUTyrkiaavtalen i 2016: feier barna under teppet, som om de var støv.

I 2016 skrev lege Federica Zamatto fra Leger uten grenser: “Europe has decided to sweep migrants and asylum seekers under the carpet, like so much dust. Like a lazy housekeeper neglecting to do a proper job, the EU is attempting to hide the problem and put it out of sight. But these are people, not dust.”

Til brev2

Foto: Knut Bry/Tinagent. Vannet i disse springene deles av 1300 mennesker. Vannet forsvinner med jevne mellomrom.

 

Du vet like godt som oss som faktisk engasjerer oss at disse barna (og de voksne også, som lider) også er Norges ansvar, de kan aldri bli bare Hellas sitt ansvar. Grunnen til at 20 000 mennesker er stuet sammen der det kun er plass til 3000, er avtalen som av Leger uten grensers Lindis Hurum ble betegnet som ondskapsfull i 2016, og som av alle hjelpeorganisasjoner ble omtalt som inhuman. Norge ga sin fulle støtte til denne avtalen, som plasserte mennesker i dyp nød bak piggtrådgjerder, noe som liksom skulle føre til at folk sluttet å flykte over havet. Ser du ikke, ser dere ikke at folk på flukt er like desperate som før? Forskjellen er at vi bare lar dem være, som om de ikke eksisterte. Og mens vi i Norge ikke skal møtes mer enn fem sammen samtidig, står tusenvis i matkø i Moria i timesvis samtidig.

Du sier vi skal ta imot kvoteflyktninger i stedet. Ap stemte ned forslaget om å ta imot flere
SV foreslo på stortinget å ta imot 5000 kvoteflyktninger i 2020, det ble stemt ned av Ap. Du messer nå om at det mest rettferdige er å ta imot kvoteflyktniger. Det minner om Frp, som alltid messer om at vi må «hjelpe dem der de er», men aldri vil øke bistanden.

Jonas Gahr Støre, barna i Moria lider på vår vakt. Vi har delfinansiert Moria. Du vet at barn med kroniske og alvorlige sykdommer og skader ikke får hjelp der. Som fireåringen med brukket arm, som ikke får helsehjelp. Som den døve fireårige jenta– døv etter bombeangrep i Syria- som ikke får undersøkt hørselen, og som nå går glipp av alt språket hun skulle lære. Som en eldre mann med lungekreft som ikke får verken undersøkelser eller behandling. Dette skjer i vårt Europa, hvor selv Norge og Ap nå er med på at vi har A- og B-mennesker, der en virkelighet gjelder for oss, mens en annen, grufull, gjelder for dem. Tusenvis kan dø av koronaviruset, traumatiserte barn kan miste sine foreldre. Ap påstår nå at de vil bidra gjennom å sette greske myndigheter i stand til å evakuere. Har det noensinne virket å sende penger? Har vi sett at noe som helst har blitt bedre siden 2016? Det har blitt multiple ganger verre.

Traumatiserte barn og Norges direkte ansvar
Vet du hva traumatiserte barn trenger? De får ingenting av det de trenger i Moria, de blir møtt med nye traumer, ny frykt, ny smerte; det skader deres hjerneutvikling og de vil måtte slite med det resten av livet. Foreldres evne til å trøste blir selvfølgelig dårligere når de selv har mistet alt. Du kan uansett være sikker på at mange barn i Moria nå er livredde for å miste sine foreldre- og med god grunn. I Moria har de fleste nedsatt immunforsvar etter å ha levd i måneder og år under grusomme forhold. Så du jenta med mundbind og redde øyne på NRK-nyhetene? Vi var flere som så henne, gjorde du? Vi har et ansvar for gjøre noe med det vi ser, det holder ikke å snakke om at man «deler fortvilelsen».

Screenshot_20200405-222214_2

Fra NRK-nyhetene 05.04.20

 

Du snakker om at andre har det verre andre steder? Vel, vi har et direkte ansvar for mennesker i Europa med rett til å søke asyl, hvor vi har vært med på å sperre for denne retten. Har forresten en død person det verre enn en annen død person? Skal vi redde folk vi har ansvar for, eller skal vi ikke? Arbeiderpartiets ledelse mangler totalt solidaritet, og vil faktisk villig sitte og se på at mennesker på vår vakt blir alvorlig psykisk og fysisk syke, at barn ikke får sjansen til å utvikle seg som de skal, til noensinne å føle seg trygge. De klarte å redde seg selv fra krig, men Ap vil ikke redde ett eneste av dem fra en døds- og skrekkleir der barn utsettes for seksuelle overgrep, knivdrap, dødsbranner, og hvor mange nå med viruset trolig vil få se sine egne foreldre dø.

Det hjelper ikke å sende penger. Slutt å snakke om» å sette Hellas i stand til»- det har regjeringen gjort i fire år allerede, ingenting av dette virker. Lidelsen er enorm, vi ser den, vi kjenner til den. Å påstå at vi ikke bør eller skal hjelpe er ikke noe annet enn usolidarisk og inhumant, akkurat som avtalen som skapte all denne lidelsen. Det har gått fire år siden EUTyrkiaavtalen, dette er nå en villet katastrofe. Arbeiderpartiet bør med sin holdning til dette, gå grundig i seg selv og definere på nytt hva solidaritet er.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s