Anne Frank, hva ville du skrevet i dagboka di?

Du så hva som skjedde, du så hvordan en gruppe mennesker plutselig var så lite verdt at de måtte bære jødestjerner. Du beskrev det med en dypt menneskelig undring, ville du undret deg nå?

menneskeverdet

Hva ville du tenkt om du hørte Europas ledere minnes Holocaust mens de lot mennesker dø av kulde, i brann eller av forgiftning fordi de desperat prøvde å varme seg med livsfarlige gassapparater? Hva ville du sagt om du så lille Bahez, to år, som mistet storebroren sin på fem år i en brann i mottaksleiren Moria? Lille Bahez, som selv er full av brannskader og befinner seg i grusomme smerter hver dag på grunn av Europas svik? Hva ville du tenkt om du, som jeg, leste at et land som Norge nekter å ta imot Bahez, hans brannskadde, sorgbetyngede mor og hans langt inni sjelen fortvilte far, nektet fordi de kommer fra feil land?

Ville du kikket anerkjennende mot vår egen Sylvi Listhaug, hun som lovte at mitt land skulle gjøre det vi kunne for å gjøre forholdene bedre i ikke-egnet-for-mennesker-leiren Moria, en leir som delvis blir betalt med norske penger? Hva ville du tenkt om du leste, som meg, at det akkurat har dødd tre mennesker på seks dager i denne leiren? Det etter at så mange som tenkte som deg, Anne Frank, som tror på menneskeverdet, i lang tid har ropt, skrevet, delt og hylt i kor at nettopp dette ville skje?
Ser du oss, Anne Frank, i vår overflod i Norge, med tomme asylmottak som nå stenges samtidig som 60 000 mennesker er stengt inne i uvisshet, uten håp, uten et liv?

Vi skal huske deg, Anne Frank. Vi må huske deg. Og veldig ofte, veldig ofte, burde vi se verden gjennom dine øyne. For du så den gangen, og jeg er sikker på at du ville sett det nå. Menneskeverdet er i ferd med å forvitre i Europa. Vi må for enhver pris kjempe imot at det skjer.
 

 

(Bildet er en skjermdump fra den greske avisa Ekathimerini.com)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s