Shaimaa i Jemen: Noe må skje NÅ!

Asylbarnsaken opprører og beveger mange av oss. En av sakene som akkurat nå symboliserer dette spesielt sterkt, er saken til Shaimaa, hennes nyfødte lillesøster og to brødre.

I november i fjor skummet jeg igjennom en reportasje om deres vei ut av Norge skrevet av Frøy Gudbrandsen i Bergens Tidende. Det var altfor vondt å lese den nøye, dvele ved detaljene. Gudbrandsen skrev om hvordan det å reise fra Norge opplevdes for familien, men også om de borgerkrigslignende tilstandene, at opprørere hadde tatt kontroll over hovedstaden, at Jemen er det landet i verden med størst kjønnsforskjeller. Dit skulle altså en gravid kvinne med tre barn- etter sju år i Norge.

Nå ser det ut til at det kan gå mot en løsning; at de asylbarna som ble sendt ut i fjor mens de egentlig skulle skjermes, kan få sine saker behandlet på nytt.

«Det er mulig vi kan si ja under forutsetning av at søknaden sendes fra der de oppholder seg, og at de ikke skal hentes til Norge først», har Jan Arild Ellingsen (Frp) nylig uttalt til VG.

En advokat med lang erfaring på utlendingsfeltet, Brynjulf Risnes, mener Utlendingsnemnda ved hjelp av en forskrift som vedtas raskt kan behandle begjæringer fra familier som ble sendt ut i fjor- som om de fortsatt befant seg i Norge. «En liten forskrift er nok», uttalte han til Bergens Tidende den 10. februar.

Hvor er denne forskriften, som altså kunne vedtas raskt? Krf og Venstre, nå haster det mer enn noen gang før. Krf uttalte til Bergens Tidende samme dag i februar at de så på ulike juridiske løsninger. Tida er i ferd med å renne ut. I Jemen er det mangel på mat, vann og medisiner. Om Shaimaa og familien skulle bli skadd, er sykehusene nærmest satt ut av spill.

Terje Einarsen, professor med asylrett som spesialfelt, mener imidlertid, ifølge Bergens Tidende, at regjeringen kan hente familien til Shaimaa hjem med en gang.

«Det er ikke noe i veien for at regjeringen kan hjelpe den familien tilbake til Norge nå. Det trenger de ikke noen ny forskrift for å gjøre, sier han.»

bilde (29)

Krig er unntakstilstand, Shaimaas sak er unntaket som krever umiddelbar handling. Det er mulig å hente Shaimaa og familien hjem nå. De står i fare for å dø, ikke bare av bomber, men av mangel på mat og vann. I tillegg kommer de traumatiske opplevelsene de utsettes for, som vil sette spor for resten av livet. For hver dag som går, jo flere traumer.

La ikke Frp hale ut tida mer nå, da kan det være for sent. Erna Solberg, da er det du som sitter med det øverste ansvaret.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s