Påsken forsinker en løsning for Shaimaa

Ironien i det.

Vi er midt i en lang rekke av helligdager. Mange tenker ikke videre over påskens budskap, påsken er mest ferie på fjellet, appelsiner, kvikk lunsj, påskeegg og påskeharer.

Samtidig er det klart at Shaimaa, hennes nyfødte lillesøster og to små brødre befinner seg sammen med mora si i Jemen. Der er det full krig, og det er ikke pause fra bombene. Vi har fulgt dem en stund nå, fra å ha bodd i en liten leilighet uten innlagt vann til å se boligen bli bombet i stykker. Nå har de ikke en gang noe eget sted å bo. De gjemmer seg for bombene, de har lite mat. FN melder om fare for en stor humanitær katastrofe.

Ansvaret for at disse barna befinner seg i Jemen, det har norske myndigheter. Utlendingsnemnda kan ikke ha fulgt oppdatert landinformasjon om de skal kunne kalle sin saksbehandling anstendig. Nordmenn har blitt frarådet å reise til Jemen via offisielle reiseråd fra UD siden februar 2013, så Norge sender riktignok barn til farlige områder uten skrupler. Denne gangen valgte UNE også å se bort fra at hovedstaden nylig var tatt over av opprørere, en situasjon som burde ha alarmert selv de strengeste saksbehandlere. De kan velge å se bort fra at Jemen er det landet i verden med størst kjønnsforskjeller, at jenter på 11-12 år blir giftet bort, at sivilbefolkningen aldri er helt trygg. Men at de så bort fra en stadig eskalerende væpnet konflikt, kan vi tilgi UNE dette?

Så var det vår så fraværende, så fraværende, justisminister Anders Anundsen. Det er åpenbart for de fleste at han gjemmer seg. Gjemmer seg for pressen, gjemmer seg fra demokratiet; en fri og kritisk presse er demokrati. Anundsen har et stort ansvar for at Shaimaa ble tvunget ut av Norge. Han skulle egentlig gi politiet en viktig beskjed om at de lengeværende barna skulle skjermes, men han «glemte det» visst. Shaimaa hadde vært her i sju år.

bilde (26)
Nå er det altså påske.

Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.

bilde (25)

Shaimaa og hennes tre søsken påføres nye traumatiske opplevelser for hver time som går. De er i livsfare. Det kan snart være for sent.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s