Barna er fremtidens våpen

 

Det er 17. mai. Jeg sitter og ser på tv-sendingen fra min egen by, Oslo.

Oslos ordfører, Fabian Stang, uttaler seg. Han sier at barna er fremtidens våpen. Senere idag skal mange barn samles på rådhuset, og 3000 ballonger er blåst opp for anledningen.

Fabian Stang, barn, ballonger og rådhuset. Mon tro han husker den 7. mai, da mange barn fra flere barnehager i Oslo og deres foreldre var samlet utenfor rådhuset, alle hadde røde ballonger, men anledningen var en annen. Ordføreren selv kom ut etter forespørsel fra foreldrene om å ta imot en felles uttalelse. Han smilte til barna.

Jeg gikk bort og snakket med han. Han har en stående innbydelse fra meg om å besøke barnehagene som har blitt konkurranseutsatt og som skal selges i bydel Alna. Jeg ville minne han på den.

bilde (19)

Ordføreren virket ikke fullt så komfortabel med situasjonen som han gjorde på tv-sendingen i dag. Han sa ingenting om at barna er fremtidens våpen. Men han stod der, til alle appellantene som snakket om hvor lite lurt det er å selge noen av Oslo kommunes beste barnehager var ferdige. Han stod rakrygget, men jeg vet ikke om han følte seg sånn.

Overalt rundt han var det plakater med det tryglende budskap “la barnehagen vår leve!” i ulike varianter. Overalt rundt han var det barn med kaninører, for å symbolisere at ingen barn fortjener å være prøvekaniner i et prøveprosjekt.

bilde (17)

Likevel har altså Fabian Stang og hans partifeller i Høyre stemt for dette prøveprosjektet. Dette er en symbolsak for et visst annet politisk parti, var hans melding til meg, da jeg viste til engasjementet. Hvorfor, Fabian Stang, stemte du for det om det ikke var en symbolsak for deg?

Det kommer nå et tillegg i Grunnloven om barnets beste, men barnekonvensjonen skal allerede gjelde som norsk lov. Byråden for kunnskap og utdanning later som det er tatt hensyn til barnets beste, men konklusjonene henger ikke på greip. De er ikke gjort rede for, de er bare tomme ord. Totalt sett skal ikke salget av barnehagene være negativt for barna, konkluderer hun. Grunnen er at kommunen skal følge overgangen tett. Det skal gjøres risikoanalyser.

Det er for sent med risikoanalyser når vedtaket allerede er i ferd med å settes ut i livet. Risikoanalyser er vel til for å finne ut om forsøksprosjekt bør settes ut i livet i det hele tatt? Samtlige foreldreråd og samarbeidsutvalg i barnehagene har skrevet tilsammen hundrevis av sider med uttalelser, alle negative til salget. Barnas beste er ikke ivaretatt. Lovverket som skal sikre at barnets beste alltid er det grunnleggende hensyn er ikke fulgt.

Samtidig snakker en av de som stemte for dette barnefiendtlige vedtaket når vi nettopp skal feire Grunnloven og demokratiet om at barna er fremtidens våpen. Vi får virkelig håpe ordføreren mente “våpen” i positiv forstand. Han har imidlertid bidratt til at barns mening ikke er hørt, at deres talspersoner foreldrene, ikke er hørt, til at sårbare barn mister viktige tilknytningspersoner og har litt mindre forutsetninger for å bli fremtidens våpen i uttrykkets positive forstand.

Barna er framtida vår, der er vi enige, Fabian Stang. Dessverre brydde ikke du og dine partifeller dere om dette da dere stemte på tvers av den nye § 104 i Grunnloven.

Måtte alle barn i Oslo oppleve at politikerne ved makten setter deres beste først. Gratulerer med dagen!

bilde (20)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s