Virkelighetsbeskrivelsene av konkurranseutsetting/salg av Oslo-barnehager

 

I et svar til meg den 25.03.14 pr epost fra byrådshold, stod følgende:

“Vi har fulgt med meningsutvekslingen i denne saken, og registrert flere av dine tidligere innlegg i media og sosiale medier tidligere. Slik ser vi også denne mailen som en gjentakelse av den samme virkelighetsbeskrivelsen. Vi er samtidig kjent med at du allerede har mottatt flere utførlige svar fra ulike deler av byråd/bystyresystemet, og vil derfor nøye oss med å vise til de svar du har fått fra dem.”

Det er noe som skurrer litt når jeg leser. “Virkelighetsbeskrivelsen” finnes nok ikke bare oppi mitt hode, slik man kan få inntrykk av her. Den kommer heller ikke fra meg alene, men fra foreldre i alle de sju barnehagene, som vel må være de som kjenner virkeligheten i barnehagene best, sammen med barna og de ansatte.

Svaret minner litt om dette tilsvaret fra politisk rådgiver i Høyre, Torbjørn Furulund i Aftenposten, den 11.03.14: Tåkeprat og tomme ord?

“Guri Waalen Borch mener i et innlegg i Aftenposten nylig at politikerne serverer tåkeprat og tomme ord i saken om konkurranseutsetting av barnehager. Borch har siden denne saken startet, henvendt seg svært mange ganger både pr. e-post og i sosiale medier til politikere og rådgivere i Høyre. Jeg har etter beste evne besvart henvendelser både fra Borch og andre i denne saken.”

Jeg svarer han både i kommentarfeltet og her,

Svar

og som forelder i Smedbakken Janita Skjortnes skriver i kommentarfeltet:

“Ja, hadde det ikke vært fint om alle foreldre og ansatte satt på gjerdet og dinglet med beina, til alt var gjennomført? For da hadde dere politikere sluppet å bale med at noen er uenig i deres handlinger og ord. Ja vi foreldre og ansatte er uenige i prosessen. Og det er ikke konkurranseutsettingen i seg selv som beskrives som tåkeprat – den er dere visselig veldig flinke til å gjøre til virkelighet, ved å valse over alt på dens vei for å få det gjennomført. Det som Guri Borch og mange med henne beskriver som svada og tåkeprat, er måten så å si samtlige ansvarlige politikere i denne saken – du som skriver denne artikkelen inkludert – responderer på. Ved å henvise til generaliteter, i stedet for realiteter. Hvorfor er det ingen som vil svare konkret om det som nå skjer i de syv barnehagene? At barnehager som har hatt så å si ingen turnover de siste ti årene, nå faktisk mister halvparten av sine trofaste, erfarne ansatte. Ingen politikere vil snakke om det. Bare vise til at de ansatte burde ha ventet med å ta et valg – som om situasjonen er de ansattes feil. Ved å late som om foreldrene reelt har fått uttalt seg – det var bare et spill for galleriet, ingen ting ble – eller var planlagt å tas hensyn til. Ved å si de viktigste i en barnehage er de ansatte og deres kunnskap – og samtidig sørge for at de mest stabile barnehagene, med erfarne ansatte, blir oppløst. Nei, mann opp og ta ansvaret dere som har det! I stedet for å komme med svada og tåkeprat!”

For det er nettopp det som skjer, hver gang. Vi får ikke servert annet enn selvfølgeligheter, som at foreldre med barn i private barnehager er svært fornøyde, at de ansatte kan vente til de får de nye vilkårene på bordet, osv. Konkrete spørsmål som hvorfor Smedbakken i og Frydenlund barnehager er plukket ut, når det står i saksfremlegget at barnehagene ikke skal ha samme plassering i bydelen, får jeg ikke svar på. Jeg får heller ikke svar på hvordan og hvorfor de skal gjennomføre prosjektet når bredden er borte- tre av sju barnehager, som ligger i kun to forskjellige bydeler, kan ikke gi noe godt erfaringsgrunnlag. Fremfor alt; det er når jeg beskriver hvordan det drastisk vil endre barnas hverdag når så mange ansatte slutter, at jeg får beskjed om at meningsutvekslingen ender der.

For å belyse for byrådet og andre hvor massiv motstanden har vært, har jeg laget en oppsummering. Den mangler dessverre referanser til mange flere debattinnlegg/uttalelser fra foreldre og andre.

Her er noen av de resterende:

Jannike V. Tyldum, Rønningen barnehage:
Vi trenger pro-argumentene i barnehagesaken
Svein Aartun Bye, Rønningen barnehage:
Høyres trygge og gode barnehager?
Mona Eek-Jensen, Rønningen barnehage:
-Flere enn meg har grått
Morten Strandås, Grindbakken barnehage:
Hvor har du vært i det siste, Øystein Sundelin?
Morten Ramberg og Morten Strandås, Grindbakken barnehage:
Frykter rasering av en av landets beste barnehager
Geir Kjetil Sandve, Asperud barnehage:
Verdien av et fang å sitte på, Upresist om trygghet og omsorg

bilde (1)

Ingrid Amundsen, Smedbakken barnehage:
utdrag i Gülay Kutals bystyreinnlegg 05.02.14
Janita Skjortnes, Smedbakken barnehage:
Ikke selg barnehagen vår!
Guro Sandnes Rudlende, Ospa barnehage:
diverse medieoppslag både på TV2 og i lokalavisa
Barnehagene skal på anbudDe blå privatiserer i røde bydelerForeldre får si sin mening til ingen nytte.
Khalid Ouaham, Bjørnåsen barnehage:
Frykter at minoritetsspråklige barnehagebarn mister ressurser

Hvem skal ta imot barna

I tillegg har Meggene på P4 (02.02.14), og særlig NRK Radio Salongen (03.03) omtalt saken grundig og svært kritisk.

Dagsavisen og Ditt Oslo har begge på lederplass kritisert prosessen og bedt byrådet lytte til foreldrene.

bilde (7)

Ansatte, fagforeningene, opposisjonspolitikere og fagfolk har også reagert sterkt.

Her for eksempel den pedagogiske lederen på min datters avdeling, Margaret, som har jobbet i Oslo kommune i 40 år.

Opposisjonen, ved blant andre varaordfører Libe Rieber-Mohn, er svært bekymret og har bedt byrådet om å avlyse. Arbeiderpartiets Elvis Chi Nwosu var tidlig ute med å si at konkurranseutsetting/salg av barnehager i noen av de fattigste bydelene i Oslo ville skade integreringen. Protestene kommer både fra Arbeiderpartiet, SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt. Oslo SV vedtok en uttalelse mot konkurranseutsetting av barnehager 08.03.14. Gülay Kutal sa i sitt bystyreinnlegg den 5. februar følgende: “Kan ikke vi nettopp gjøre det som representanten Lunde foreslår: ta innover oss at dette er alvorlig og lytte til hva foreldrene har å si oss?  Vil det ikke nå være naturlig å ta en pause og avlyse denne anbudsprosessen?” Selv Krfs Erik Lunde hadde nemlig sagt dette til Aftenposten: “Jeg tror vi som er politikere skal ta innover oss at den type uro vi nå ser er særlig alvorlig fordi det handler om hverdagen til små barn. Det vil være fryktelig arrogant å ikke lytte til hva foreldrene har å si oss” (uten at dette påvirket hans stemmegivning i bystyremøtet).

Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, frykter naturlig nok for rekrutteringen til barnehagelæreryrket.

Utdanningsforbundet går langt i sin kritikk, og mener målet kun er budsjettkutt, noe som vil gå ut over barna. Leder Terje Vilno og Halvor Kolsrud, medlemsgruppe barnehage, beskriver det som et hjerterått og kynisk spill.

bilde (9)   bilde (8)

Hanne Brunvoll og Jannicke Bakke Fredriksen fra fylkesstyret i samme forbund mener kommunen vil tape penger på konkurranseutsetting og salg av barnehager, og at dette vil ramme alle, ansatte, barn og foresatte, i kommunale så vel som i private barnehager.

Fagfolk som førsteamanuensis ved HiOA Clas Jostein Claussen, voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk, førsteamanuensis i pedagogikk Solveig Østrem, professor emeritus ved psykolgisk institutt Lars Smithprofessor May Britt Drugli, førskolelærer Lene Chatrin Hansen, psykolog og barnevernpedagog Helene Hjelbak, lege ved Aline barnevernsenter Krister Moström, helsesøster og førstelektor Mina Misvær, spesialpedagog Sonia Muñoz Llort, jordmor og forelder Kjersti Engen Marsdal har også reagert klart og tydelig og mener dette vil gå ut over barna.

Det er riktig at jeg har skrevet mye om min virkelighetsoppfatning rundt denne saken. Jeg er mor til to barn i en av de berørte barnehagene, og har også hatt omfattende kontakt med foreldre i de seks andre barnehagene. Engasjementet har vært stort, og jeg har skrevet mye.

Kan det være at “virkelighetsbeskrivelsen” gjenspeiler virkeligheten?

Her en oversikt over en del av mine innlegg- flere av egne og andres innlegg/nyhetsreportasjer finnes altså her.

Tøffelheltene, på bloggen Barnehagske betraktninger
Barnehageanbud og barnets beste, Ivar Johansens blogg
Carl I. Hagens tragikomedie, VG
Er dette politikernes drømmebarnehage? Aftenposten
Gleden i øynene, Dagsavisen nye meninger
Barnehagesaus, Dagsavisen nye meninger

bilde (10)

Om å følge en oppskrift, Dagsavisen nye meninger
Fakta og svada om en konkurranseutsatt barnehage i Oslo, Dagsavisen nye meninger
Kjære Carl I. Hagen, Dagsavisen nye meninger
La oss munchskrike for barnehagene, Dagsavisen nye meninger
Kunnskapsministeren har allerede glemt barna, Dagsavisen nye meninger
Appell for barna, Dagsavisen nye meninger
Det viktigste for barna, Dagsavisen nye meninger
Varsko til alle barnehageforeldre i Oslo
, Dagsavisen nye meninger
Kjære skolebyråd Anniken Hauglie, Dagsavisen nye meninger

Det fremstår for meg som noe underlig at byrådet og bystyremedlemmene som vedtok dette for barna våre, ikke lenger vil svare fordi jeg “gjentar den samme virkelighetsbeskrivelsen”. I denne prosessen er det mye å stille spørsmålstegn ved, og jeg har fortsatt ikke fått svar på helt konkrete spørsmål og bekymringer.

Jeg vil avslutte som en navnesøster i hennes fredagstanker: Kritikk redder verden!

“Kritikk er en svært nødvendig og ansvarlig handling. Jeg heier nårsomhelst på solskinn, vår, hestehov og snille mennesker. Men jeg gir meg aldri med å kritisere og lage bråk når det trengs.
God helg.”

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s